V pondělí nás čeká výlet, o kterém přemýšlíme již delší dobu ... výlet, který nám přinesl Ježíšek ... výlet, který je možný jen s horským vůdcem ... výlet, který nás má dovést na nejvyšší vrchol Vysokých Tater i celých Karpat ... výlet na Gerlachovský štít. Původně jsme tuto trasu měli naplánovanou hned na sobotu, ale protože den před naším příjezdem napadlo místy i půl metru sněhu, čekáme, až se trochu usadí. Panující zimní podmínky mají jednu výhodu a jednu nevýhodu – sice musíme nahoru i dolů stejnou (tzv. zimní) trasou, ale na druhou stranu si pořádně vyzkoušíme chůzi v mačkách i práci s cepínem.

Začínáme v Tatranskej Polianke. Navzdory našim zvyklostem se necháváme vyvézt vzhůru autem – den je krátký a program náročný. U Sliezskeho domu se seznamujeme s průvodcem Olegem. Přebíráme potřebné vybavení a vycházíme po červené k Batizovskému plesu. Opouštíme turistickou značku a stoupáme Batizovskou dolinou nad pleso. Pod Kostolíkom nasazujeme úvazky a helmy a vydáváme se vzhůru tzv. Batizovskou próbou. Po krátkém lezeckém úseku přidáváme mačky a cepíny, s jejichž pomocí se zasněženým Batizovským žlabem postupně dostáváme až na Gerlachovský štít (2654 m. n. m.). Počasí je nádherné, a tak na vrcholu trávíme přibližně půl hodiny. Sestup probíhá stejnou trasou. Fyzicky není tolik náročný jako výstup, ale z hlediska potřebného soustředění je možná ještě obtížnější. Nakonec bez problémů scházíme nad Batizovské pleso, dále na rozcestí Pod Suchým vrchom a po žluté na silnici, odkud nás auto sváží do Tatranskej Polianky.

Výstup na Gerlachovský štít není extrémně složitý, ale rozhodně se nejedná o odpolední procházku. Předpokládá zkušenosti s pohybem v horách, a to i v náročnějším terénu. Hodit se může praxe s lezením nebo alespoň s ferratami. Podmínkou je slušná fyzická kondice a dobré vybavení. Poslední doporučení zní – nesnažte se ušetřit a vezměte si s sebou horského vůdce. Jednak je to povinné (mimo turistické značky sami nesmíte), jednak se budete cítit jistěji a především předejdete možným problémům, kterých někteří odvážlivci umí způsobit více než dost sobě i ostatním (stačí se zeptat průvodců na zážitky z poslední doby). Letní cesta (z Velickej doliny) je prý navíc docela náročná na orientaci.

V úterý si rozhodně zasloužíme odpočinek, a proto plánujeme pouze nenáročnou procházku ze Štrbského plesa na Popradské (prohlídka Symbolického cintorína) a zpět. Při cestě tam využíváme zimní cestu, abychom nešli stejnou trasou. Na závěr se ještě chvíli pohybujeme v okolí Štrbského plesa, nakupujeme suvenýry, obědváme a nakonec se vydáváme na cestu domů.

 

Výhled od Sliezskeho domu do Velickej doliny

 

Batizovská dolina, uprostřed vrchol Končistá

 

Batizovské pleso, za ním Končistá

 

Batizovská dolina nad plesem

 

Batizovský žlab ve stěně Gerlachovského štítu

 

Stoupání Batizovským žlabem

 

Výhled z Gerlachovského štítu směrem na západ – viditelné Rysy, Vysoká, Kriváň apod.

 

Výhled z Gerlachovského štítu směrem na východ – vpravo Slavkovský štít

 

Vrchol Gerlachovského štítu

 

Vrcholová cedule – Gerlachovský štít

 

Jeden z horolezců při sestupu v Batizovském žlabu

 

Batizovská dolina, uprostřed Batizovská próba a Batizovský žlab

 

Batizovská dolina s Batizovským plesem

 

Suchý vrch

 

Výhled z pensionu Villa Gold v Nové Lesné – uprostřed Lomnický štít

 

Námraza v Mengusovskej dolině

 

Popradské pleso

 

Symbolický cintorín

 

Symbolický cintorín

 

Symbolický cintorín

 

Štrbské pleso

 

Výškový profil trasy – pondělí

 

Výškový profil trasy – úterý