Vánoce jsou sice již dávno pryč, ale čas na "rozbalení" jednoho z dárků nastal teprve nyní. Oním dárkem byl totiž poukaz pro dvě osoby na jízdu se psím spřežením. Děkuji, Ježíšku! A tak brzy ráno vyjíždíme do Ostružné, protože právě zde (mimo jiné) pořádají své jízdy Husky zážitky s Bárou Boudovou.

Přibližně o půl desáté jsme na místě a těšíme se na netradiční zážitek. Na úvod má proběhnout "první kontakt se psy a získání oboustranné důvěry". Vážně jsem si myslel, že to bude trvat déle než několik sekund... Psi ovšem hned od začátku vrtí ocasem, bez problémů se nechávají hladit a vůbec se chovají jako naši staří známí. A když po nějaké době vytáhneme piškoty, máme pocit, že pro nás udělají cokoliv. Následně se učíme nasazovat postroje a poutat psy k saním. Každý z nás má samozřejmě své vlastní spřežení čtyř až pěti psů, abychom si vzájemně nezáviděli. Následuje pár informací o ovládání saní a hlavně pokynech pro psy. Navzdory rozšířenému přesvědčení někteří musheři své psy učí české povely, takže ti pak reagují na běžné "doprava" a "doleva" (pokud zrovna nemáte jednoho ze dvou vůdčích psů vypůjčeného; pak se vám totiž může stát, že sice voláte "Akime, doprava", ale zároveň také "gee, Tequila, gee"). Povel "jedeme" jsme ani nemuseli používat, protože psi byli po dni volna tak natěšení, že jsme měli spíše problém je udržet na místě. V tomto ohledu obzvlášť vynikal Slávek, který se při každé zastávce snažil rozjet sáně i přesto, že byly zabrzděné (mimochodem, brzdy jsou na saních tři, respektive dvě a kotva, ale v podstatě si vystačíte s jednou). Vyjížďka trvala asi dvě hodiny a byla prostě úžasná. Nádherná krajina, plno sněhu, krásné výhledy a především ti psi... Prostě jestli jste ochotni obětovat nějakou tu korunu, vyzkoušejte a uvidíte.

Po návratu do Ostružné odstrojujeme psy, odměňujeme je zbytkem piškotů a jen velmi neradi se s nimi loučíme. Musíme jim však dopřát zasloužený odpočinek, protože odpoledne je čeká ještě jedna vyjížďka. My si dáme polévku v restauraci s přiléhavým jménem U bílého vlka, a protože se kazí počasí, původně plánované lyžování rušíme a jedeme domů.

P. S. Fotky mám bohužel jenom před a po, protože ono se během jízdy špatně fotí. Takže mi prostě budete muset věřit, že jsme na těch saních fakt jeli...

Aktualizace: Bára nás během jízdy fotila (ani netuším kdy), takže jsem přidal dvě fotky, které dokazují naše musherské schopnosti.

 

Certifikát z jedné ...

 

... a z druhé strany

 

První kontakt se psy; vpředu Slávek (Koyuk)

 

Část natěšené smečky (zleva Karel, Robin a Andulka)

 

Psí slečna Andulka (Adelheid Čisté šípy)

 

Druhý kontakt se psy; na zemi Buddy, uprostřed Tequila, vzadu Akim (Akiak)

 

Andulka

 

Příprava saní

 

Čtyřspřeží připravené vyrazit (Oříšek, Buddy, Arny a Andulka)

 

Pětispřeží uhání vpřed

 

Čtyřspřeží se nechtělo nechat zahanbit

 

Robin Dušek

 

A to už psi dostávají zaslouženou odměnu za svůj výkon

 

Karel (Carl von Bahnhoff) vymýšlí, co by kde provedl

 

Krocení divého Karla v podání Báry Boudové

 

Buddy Kremlička vypadá trochu utahaně

 

Karel už má zase roupy

 

Vpředu Robin Dušek, vzadu Bonifác (Bonie Sirius Pro)

 

Vlevo Buddy, vpravo Arny

 

Nakonec i Karel odpadl (vpravo); vlevo odpočívá Andulka