Dovolená s cestovní kanceláří Alpina do italských Dolomitů. Akce byla zaměřena na nejkrásnější ferraty*, ale kdo chtěl, mohl se jim vyhnout.

      První den nás čekal hlavně nácvik jištění a lehčí ferrata na Cma Cadin di Nord-Est (2790 m. n. m.) nedaleko Tre Cime. Večer jsme se ubytovali v kempu Malga Ciapela.

     Další den jsme vyrazili přes ledovec a kratší ferratu na nejvyšší vrchol Dolomitů – Marmoladu (3342 m). Poté následovala údajně černá ferrata delle Trincee, ale černých bylo sotva prvních 30 metrů. Stejně tak i další černá ferrata na Il Collac (2713 m) byla celkem v pohodě, jenom to bylo místy mokré a trochu to klouzalo.

     Zato následující den při přejezdu do kempu v Cortině d'Ampezzo jsme si střihli fakt hodně černou na Piz Boe (3152 m). No a pak už nás čekaly jenom takové lehčí ferraty v okolí Cortiny – na Pta Sud (2980 m) a přes hřeben Pomagagnon. Jenom škoda, že nám nezbyl čas na některou Tofanu. Poslední den (cestou domů) jsme navštívili ještě Národní park Dolomiti d'Ampezzo.

* Via ferrata (železná cesta) – jedná se vlastně o cesty v obtížném horském terénu zajištěné fixními ocelovými lany, případně dalšími pomůckami. Umožňují tak výstup i lidem, kteří nemají dostatek horolezeckých dovedností a zkušeností, nicméně ferraty s nejvyšší obtížností se mnohdy různým horolezeckým trasám vyrovnají.

 

Lago d'Antorno

 

Cestou na Rifugio Fonda Savio

 

Rifugio Fonda Savio

 

Tre Cime

 

Ledovec na Marmoladě

 

Lago di Fedaia

 

Marmolada

 

Pod ferratou delle Trincee

 

Na ferratě delle Trincee

 

Lago di Fedaia

 

Il Collac

 

Marmolada

 

Marmolada

 

Sella Gruppe

 

Piz Boe

 

Tofana di Rozes

 

Kaplička nad Cortinou d'Ampezzo

 

Cortina d'Ampezzo

 

Cortina d'Ampezzo

 

Národní park Dolomiti d'Ampezzo

 

Národní park Dolomiti d'Ampezzo

 

 Národní park Dolomiti d'Ampezzo

 

Národní park Dolomiti d'Ampezzo