Po delší době se vydáváme na dvoudenní akci, tentokrát k našim východním sousedům na Slovensko. Navzdory dvěma po sobě následujícím večírkům se nám podaří v sobotu cca v 6 hodin ráno vyjet z Ostravy. Těsně před Ružomberkem se stavujeme ve známe salaši Krajinka, která je pověstná nejen výrobou výborných sýrů, ale také ještě lepších borůvkových i jiných buchet. Po snídani projíždíme již zmíněným městem Ružomberok a kousek za ním parkujeme v obci Likavka.

Odtud se vydáváme po červené turistické značce směrem vzhůru. Zanedlouho nás čeká první zastávka na zřícenině hradu Likava. Po důkladném prozkoumání, nafocení a prohlídce exposice z historie hradu v Hunyadyho věži pokračujeme dále přes Predný Choč do sedla Spuštiak. Zde se napojíme na modrou, kterou na Strednej poľane vyměníme za zelenou. Ta nás po poměrně prudkém stoupání dovede až k nejvyššímu bodu Chočských vrchů – tím je Veľký Choč s nadmořskou výškou 1611 m. n. m. (to je údaj na vrcholové ceduli; na mapách můžete najít také 1607 nebo 1608). Tady samozřejmě odpočíváme, svačíme, fotíme a hlavně si užíváme výhledů po okolí (Liptovská Mara, Veľká Fatra, Nízké i Vysoké Tatry atd.). Nakonec sestupujeme dolů po červené k rozcestí Drapáč a dále po zelené do Vyšného Kubína (mimochodem rodné město Pavola Országha Hviezdoslava). Zůstává nám trochu času, což vychází přesně na jedno zasloužené pivo. Poté se vrátíme autobusem zpět do Likavky a následně autem do obce Prosiek, kde máme zamluvené ubytování v pensionu Monika. Po chvíli snahy ze sebe uděláme lidi a jedeme do nedaleké restaurace na večeři. Po návratu sledujeme úspěšný boj našich fotbalistů na ME ve fotbale a nakonec jdeme spát.

Ráno po snídani vycházíme po modré značce proti proudu potoka Prosiečanka, který vytvořil nádhernou Prosieckou dolinu. Jejím nejhezčím místem je patrně cca 15 metrů vysoký vodopád Červené piesky. Následuje přechod planiny Svorad až do obce Veľké Borové, kde se rozhodujeme pro malé občerstvení v hostinci Borovec. Dále pokračujeme dolinou Borovianka k Ráztockému vodopádu s výškou okolo 8 metrů. Nedaleko se nacházejí Oblazy se dvěma vodními mlýny, z nichž jeden je funkční a lze si jej prohlédnout i uvnitř, čehož samozřejmě využíváme. Od mlýnů se vydáváme po červené Kvačianskou dolinou až do Kvačian. Tady na základě doporučení dalších turistů navštěvujeme Vidieckou usadlosť s rodinným minipivovarem Brontvai (asi 10 druhů výborného piva). Na závěr dnešního putování se vracíme po žluté zpět do obce Prosiek, odkud nás už čeká jen návrat domů (s opětovnou zastávkou na buchty a sýr v salaši Krajinka).

 

Salaš Krajinka

 

Zřícenina hradu Likava

 

Výhled z hradu na obec Likavka (vpředu) a město Ružomberok (vzadu)

 

Hrad Likava s částí obce Likavka

 

Veľký Choč ze Strednej poľany

 

Hořec Clusiův

 

Veľký Choč (1611 m. n. m.)

 

Kostel Najsvätejšej Trojice – Vyšný Kubín

 

Památník Pavola Országha Hviezdoslava – Vyšný Kubín

 

Zámek – Vyšný Kubín

 

Pension Monika  – Prosiek

 

Kostel Svätej Alžbety – Prosiek

 

Vstup do Prosieckej doliny

 

Vráta – Prosiecka dolina

 

Vráta – Prosiecka dolina

 

Prosiečanka – Prosiecka dolina

 

Vodopád Červené piesky

 

Prosiecka dolina

 

Prosiecka dolina

 

Prosiecka dolina

 

Kříž na planině Svorad

 

Hřbitov – Veľké Borové

 

Hostinec Borovec – Veľké Borové

 

Pod obcí Veľké Borové

 

Slovenský kříž na začátku doliny Borovianka

 

Ráztocký vodopád

 

Mlýn – Oblazy

 

Říčka Kvačianka – Oblazy

 

Mlýn – Oblazy

 

Vidiecka usadlosť – Kvačany

 

Výhled na Nízké Tatry

 

Výškový profil – sobota

 

Výškový profil – neděle